Yleisimmin urheilussa käytettävät eläimet ovat hevosia. Pitkän kumppanuuden myötä ihminen ja hevonen ovatkin kilpailleet muun muassa hevospoolossa, ravi- ja laukkakisoissa, esteratsastuksessa sekä vikellyksessä. Rodeoa harrastetaan niin hevosten kuin härkienkin kanssa. Taloudellisesti merkittävimmät lajit ovat laukka- ja ravikisat.

Rodeon on katsottu aiheuttavan eläimellä turhaa kärsimystä, jolloin etenkin eläinsuojelujärjestöjen vastustus on huomattavaa. Rodeo on kuitenkin laillista lähes kaikkialla maailmassa, joskin esimerkiksi Iso-Britannia ja Alankomaat ovat kieltäneet rodeon lainsäädännöllä. Härkärodeossa tavoitteena on pysyä härän selässä vähintään kahdeksan sekunnin ajan. Ratsastajalla on apunaan härkään sidottu köysi, josta saa pitää yhdellä kädellä kiinni. Niin sanotut rodeoklovnit huolehtivat ratsastajan turvallisuudesta pyrkien pitämään härän huomion muualla kuin ratsastajassa. Tuomarit pisteyttävät härän ja ratsastajan suoritukset.

Toinen nykyään vahvasti vastustettu härkälaji on härkätaistelu. Härkätaistelussa matadorit ovat ammattilaisia, joita voidaan pitää yhtä paljon taiteilijoina kuin urheilijoina. Yhdessä tapahtumassa on mukana kolme matadoria apureineen sekä kuusi härkää. Härkä kerrallaan ja matadorit tietyssä arvojärjestyksessä areenalle saapuu matadori ja härkä. Alussa avustajat ärsyttävät härkää muun muassa iskemällä seipäillä tämän hartialihaksiin ja muuten häiritsemällä. Härän ollessa valmis pyrkii matadori saavuttamaan henkisen ja fyysisen hallintaotteen vahvasta eläimestä. Matadori voi käyttää hevosta tai taistella jalkaisin. Härän niskaan isketään useita erivärisiä ja eripituisia piikkejä. Lopussa matadori lopettaa eläimen oikeaoppisella miekaniskulla. Hyvän taistelun päätteeksi yleisö voi vaatia matadoria irrottamaan härän korvat tai hännän ja heittämään ne yleisöön. Perinteisesti kunniakierrosta kiertävälle matadorille heitellään yleisöstä esimerkiksi päähineitä, jotka matadori heittää takaisin omistajalleen.

Ravi- ja laukkakilpailuissa hevoset ja ohjastaja kiertävät usein ovaalinmuotoista rataa. Raveissa ohjastaja on valjakossa ja laukkakisoissa hevosen selässä. Nimenmukaisesti raveissa hevonen kulkee raviaskelluksella ja laukassa laukaten. Ravikilpailut ovat laukkakilpailuja suositumpia lähes koko Euroopassa Iso-Britanniaa lukuun ottamatta. Laukkakilpailuja järjestetään aktiivisesti myös Ruotsissa ja Venäjällä. Hevosurheilussa pyörii suuret rahat ja talleilla saattaa olla valtavat budjetit.